Nederlandse scholieren te gast bij de ZAB

2014_ZAB-grenzenlos_3aDit jaar hebben vele scholieren van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVOPL) voor het eerst de Beurs voor Beroep en Studie (ZAB) in Aken bezocht.

Na uitgebreide voorbereiding door hun leraren hadden de scholieren de mogelijkheid om zich bij de standhouders van de ZAB te informeren over de kansen op de Duitse onderwijsmarkt. De exposanten reageerden zeer positief op de grote belangstelling van de Nederlandse scholieren en prezen het feit dat ze zo goed voorbereid waren.

„Grensoverschrijding begint tussen de oren” liet Wim Horsch van de SVOPL weten, “we moeten de scholieren er bewust van maken dat de arbeidsmarkt niet bij de grens eindigt”.

Naar aanleiding van dit eerste bezoek waren Oberbürgermeister Marcel Philipp van Aken en burgemeester Jos Som van Kerkrade aanwezig om de scholieren op gepaste wijze te ontvangen. Als voorzitters van de Charlemagne Grensregio ligt de ontwikkeling van de regio hen bijzonder na aan het hart. Jammer genoeg eindigt de kennis over de voorwaarden van de arbeidsmarkt zoals zo vaak aan de grens. Talrijke jonge mensen verdwijnen uit de regio op zoek naar een opleiding naar het noorden van Nederland. Om talent binnen de regio te behouden is het nodig dat de scholieren op de hoogte zijn van de kansen aan alle kanten van de grens. Daarom hebben de burgemeesters van de gemeenten zich tot doel gesteld om de netwerken over de grenzen heen te versterken en de bestaande mogelijkheden om informatie te krijgen grensoverschrijdend nog sterker uit te bouwen.